Zespolenie treści z formą. Uwagi o wybranych projektach wydawniczych Emila Zegadłowicza - Kulczyńska-Kruk, Joanna (Sztuka Edycji, 2025)
Emil Zegadłowicz był pasjonatem literatury pięknej i wielokrotnie nawiązywał do tradycji sztuki edytorskiej Johna Ruskina i Williama Morrisa. Przywiązywał dużą wagę do edycji swoich utworów. Dzięki bogatemu archiwum pisarza, które się zachowało, mamy dostęp do wielu dokumentów świadczących o jego zaangażowaniu w przygotowanie książki do druku, jej skład, dystrybucję i wreszcie promocję. Twórczy udział Zegadłowicza w projekcie obejmował sferę tekstową, graficzną oraz edytorską. W artykule omówiono wybrane projekty wydawnicze Emila Zegadłowicza: Powsinogi beskidzkie, Wielka nowina w Beskidzie, Noc świętego Jana Ewangelisty, „Niam niam”. Antologia poezji murzyńskiej, Siedem pieśni zgrzebnych o Janie Kasprowiczu, Pallas Atene, Podkowa na progu.