Książka religijna w czasach doktrynalnego materializmu. Przypadek „Pamiętnika wiejskiego proboszcza” Georges’a Bernanosa - Tomaszewski, Feliks (Sztuka Edycji, 2021)
Artykuł jest wstępem do większej całości, w której ukazuje się ideologiczne uwikłanie edycji książek i wydawnictw w powojennej Polsce lat pięćdziesiątych. W zamieszczonym materiale przedstawiono przykładową obcość, nieprzystawalność (obrazoburczość) edycji Pamiętnika wiejskiego proboszcza Georges’a Bernanosa na tle machiny ideologicznej, której starano się podporządkować wszystko, cokolwiek wydawano i co miało docierać do odbiorcy. Odbiorcy – w założeniu – formowanemu przez jedynie słuszne i jednoznaczne dyrektywy właściwego życia i chronionego przed edycjami niszczącymi ten przejrzysty obraz.