Jerzego Ficowskiego problemy z cenzurą na przykładzie edycji i recepcji cyklu poetyckiego „Odczytanie popiołów” - Chwiedosik, Helena (Sztuka Edycji, 2021)
Artykuł jest poświęcony historii edycji i recepcji cyklu Odczytanie popiołów Jerzego Ficowskiego w PRL. Poeta tworzył go przez trzydzieści jeden lat. Stanowi on, w ocenie poety, najważniejszą część jego poetyckiego dorobku. Treść wierszy przynależnych do cyklu, dotycząca problematyki żydowskiej i Zagłady, stanowiła istotną przeszkodę na drodze do ich publikacji. W ich pełnym wydaniu nie pomogło także polityczne zaangażowanie Ficowskiego w latach siedemdziesiątych, skutkujące sporządzeniem na jego osobę i twórczość „zapisu”. W całości, w oficjalnym obiegu, cykl ukazał się dopiero w 1983 roku. Problemy z cenzurą zaważyły także na recepcji cyklu, szczególnie w Polsce, gdzie miał on bardzo elitarny i – ze względu na zapis oraz emigracyjny druk – niepubliczny odbiór.