„Maria” Antoniego Malczewskiego w 200. rocznicę wydania - Bizior, Magdalena (Sztuka Edycji, 2026)
Rec. A. Malczewski, Maria. Powieść ukraińska. Podobizna autografu, wstęp K. Trybuś, transliteracja Z. Dambek-Giallelis, A. Cedro, historia rękopisu, rys biografii Z. Dambek-Giallelis, Pewne Wydawnictwo, Kielce 2024.