O wydawaniu kazań staropolskich (seria: „Kazania w Kulturze Polskiej. Edycje Kolekcji Tematycznych”) - Kardasz, Monika (Sztuka Edycji, 2026)
Autorka artykułu analizuje wyzwania związane z edycją staropolskich kazań na przykładzie serii „Kazania w Kulturze Polskiej. Edycje Kolekcji Tematycznych”. Omawia najważniejsze decyzje edytorskie, takie jak wybór autorów i tekstów, zasady transkrypcji, interpunkcji oraz sposobu komentowania treści. Podkreśla, że różnorodność materiału – obejmującego kazania z kilku stuleci – wymusza kompromisowe podejście do zasad edytorskich. Przedstawia także dylematy związane z doborem przekładu cytatów biblijnych i identyfikacją źródeł, z których korzystali kaznodzieje. W artykule uwzględniono także specyfikę edycji tematycznych antologii, które pozwalają na ukazanie bogactwa i ewolucji polskiego kaznodziejstwa.