„Album romantyczne” – odnawianie romantyzmu? - Taranek-Wolańska , Olga (Sztuka Edycji, 2025)
Rec. seria „Album Romantyczne”: C. Norwid, Promethidion. Rzecz w dwóch dialogach z epilogiem. Wydanie krytyczne, tekst oprac., objaśnieniami i uwagami edytorskimi opatrzył S. Sawicki, komentarze S. Sawicki, G. Halkiewicz-Sojak i A. Ziołowicz, Kielce 2022; A. Fredro, Pan Jowialski. Wydanie jubileuszowe, oprac. i komentarz A. Ziołowicz, Kielce 2023; A. Mickiewicz, „Reduta Ordona. Opowiadanie adiutanta”. Antologia interpretacji, oprac. i wprowadzenie do antologii M. Woźniewska-Działak, Kielce 2023; K. Ujejski, Skargi Jeremiego, tekst oprac., objaśnieniami i komentarzem opatrzył A. Bagłajewski, Kielce 2024; T. Lenartowicz, Zachwycenie, Błogosławiona, tekst oprac., objaśnieniami i komentarzem opatrzyła G. Halkiewicz-Sojak, z ilustracjami A. Zaleskiego, Kielce 2024; A. Mickiewicz, Liryki lozańskie, oprac. tekstów i objaśnienia B. Dopart, Kielce 2025.