„Jak głęboko odczuwam słabość swą…” Korespondencja Tadeusza Micińskiego z Karolem Baykowskim w latach 1897–1900 - Flis-Czerniak, Elżbieta (Sztuka Edycji, 2025)
W artykule zaprezentowano niepublikowaną korespondencję Tadeusza Micińskiego z Karolem Baykowskim obejmującą cztery listy. Dwa z nich, dotąd nieznane, zostały ostatnio odnalezione przez autorkę w ramach kwerendy w zbiorach rękopiśmiennych Biblioteki Litewskiej Akademii Nauk im. Wróblewskich w Wilnie wśród materiałów archiwalnych Walentyny Horoszkiewiczówny (F.98). Edytorsko opracowana korespondencja młodopolskiego pisarza z krakowskim towiańczykiem, byłym sekretarzem Andrzeja Towiańskiego i wydawcą jego pism, wskazuje na inspirującą rolę, jaką poglądy i zespół idei religijnych reprezentowanych w kręgu Koła Sprawy Bożej odegrały w formowaniu się przekonań i postaw życiowych Micińskiego. Analizowana komunikacja epistolarna stanowi nie tylko istotny egodokument odsłaniający tajniki biografii duchowej młodopolskiego artysty. Jest to zarazem ważne świadectwo zainteresowania pokolenia przełomu XIX i XX wieku tą częścią dziedzictwa romantycznego, która przez ich poprzedników była traktowana podejrzliwie i z pewną niechęcią.