Zaginione bruliony i listy Ignacego Dąbrowskiego - Goniewicz-Potocka, Jadwiga (Sztuka Edycji, 2025)
Do rękopiśmiennej spuścizny Ignacego Dąbrowskiego włącza się kilkadziesiąt autografów dzieł literackich i listów, które są przechowywane w zasobach bibliotek: warszawskiej, lubelskiej, krakowskiej oraz bydgoskiej. Do dziś nie odnaleziono jednak brulionów czterech niewydanych utworów, a także obszernej korespondencji pisarza z Wacławem Klossem, która została zinwentaryzowana w 1959 roku na łamach „Prac Polonistycznych”. Prezentowane opracowanie ma na celu odnotowanie zgromadzonych informacji na temat zaginionych rękopisów, skorygowanie ustaleń poprzedników oraz wskazanie tropów poszukiwań tych archiwaliów, które mogą okazać się przydatne w przyszłości.