Okładka jako wizytówka wydawnictwa - Piekarczyk, Dorota (Sztuka Edycji, 2025)
Wychodząc od przyczyn wzrostu zainteresowania okładkami i ich roli w społecznym obiegu informacji o książce, autorka skupia się na jednym, wspominanym dotąd tylko, temacie – funkcji okładki w tworzeniu wizerunku wydawnictwa. Autorka, korzystając z metodologii językoznawczej i semiotycznej, pokazuje i analizuje te elementy okładki, które dają wydawcy największe możliwości kształtowania wizerunku instytucji, jaką reprezentuje. Analizy pokazują, że do elementów tych należą: cały projekt typograficzny okładki, nazwa i logo wydawnictwa oraz parateksty, takie jak: opis handlowy książki, nota o autorze, recenzje i opis serii. Autorka koncentruje się na strukturze poszczególnych znaków, mechanizmach i środkach językowych, zwłaszcza perswazyjnych, które pozwalają budować wiarygodność i rzetelność wydawnictwa, wzbudzać w odbiorcach zaufanie i szacunek do instytucji.