Dzieła zebrane Zygmunta Krasińskiego – elektroniczna edycja naukowa - Śliwińska, Milena M. (Sztuka Edycji, 2014)
Powstająca edycja Dzieł literackich Zygmunta Krasińskiego poza papierową, tradycyjną wersją, będzie wzbogacona w wydanie cyfrowe, zawierające teksty romantyka, aparat krytyczny oraz pozostałe przygotowane materiały: słownik języka, fotografie czy odnośniki do tekstów w bibliotekach cyfrowych. Skąd potrzeba takiego rozwiązania? Otóż opracowując współcześnie kolejne wydania prac naukowych lub naukowej edycji krytycznej, należy mieć świadomość koegzystowania w naszej kulturze mediów elektronicznych i papierowych i naszego współdziałania z nimi. Stąd, aby wyjść naprzeciw przyszłemu czytelnikowi, zostanie stworzony portal zawierający teksty w nowym opracowaniu oraz dodatkowe narzędzia, będące dopełnieniem i kompleksowym przedstawieniem dzieł literackich Krasińskiego, dające możliwości wykorzystania nowej edycji. Jednak, aby takie wydanie powstało, trzeba połączyć, zaplanować i skoordynować wysiłki wielu osób oraz uporać się z wieloma problemami. Artykuł jedynie zasygnalizuje pewne kwestie, z którymi należy się zmierzyć, myśląc o elektronicznej edycji naukowej oraz przedstawia podstawowe założenia wydania.