Charakterystyka filigranów warszawskiej części Archiwum Filomatów - Oleszczuk-Kasperek, Kamila (Sztuka Edycji, 2022)
Artykuł powstał w rezultacie kwerendy przeprowadzonej na potrzeby projektu „Archiwum Filomatów – edycja cyfrowa”. Przedstawiono w nim istotę i znaczenie kolekcji filomatów, wskazując na trudną i dramatyczną historię przemytu jej do Polski po drugiej wojnie światowej. W głównej części artykułu opisano odnalezione i zachowane w rozpoznawalnym stanie znaki wodne, wskazując na ich pochodzenie, zanalizowano ich wygląd i historię, porównując wyniki badań z wynikami prac uznanych filigranistów. W artykule przedstawiono papiery, na których spisano utwory i korespondencję filomacką, wskazując na ich proweniencję i cechy charakterystyczne oraz starając się zidentyfikować zakłady papiernicze, które je wydały.