Antoni Małecki – zapomniany gramatyk - Lesiakowski, Andrzej Piotr (Sztuka Edycji, 2012)
Artykuł poświęcono Antoniemu Małeckiemu, wieloletniemu profesorowi Uniwersytetu Lwowskiego, którego bogaty dorobek naukowy, wydawniczy, a także literacki i translatorski jest przykładem charakterystycznego dla dziewiętnastowiecznych uczonych łączenia różnorodnych zainteresowań i sfer działalności. Uwaga została skupiona na osiągnięciach Małeckiego w dziedzinie językoznawstwa polonistycznego, do którego wprowadził on – głównie za sprawą dwóch podręczników gramatycznych wydanych w 1863 roku – nowoczesną wówczas metodę historyczno-porównawczą. Została podkreślona wnikliwość Małeckiego w obserwacji i opisie polszczyzny drugiej połowy XIX wieku, nowatorski charakter jego niektórych propozycji ortograficznych oraz znacząca rola gramatyka w procesie wprowadzania i utrwalania nowego, syntaktyczno-logicznego systemu interpunkcyjnego, który wyparł dawne przestankowanie oparte na zasadzie intonacyjno-deklamacyjnej.