Emocja, percepcja i wyobraźnia jako rodzaje świadomości bezrefleksyjnej w filozofii Jeana Paula Sartre’a - Chojnacka, Marta Agata (Studia z Historii Filozofii, 2014)
Tematem artykuły jest zagadnienie świadomości nierefleksyjnej, którą Sartre zajmował się we wczesnym etapie swojej twórczości inspirując się fenomenologią Husserla. Sartre wyróżnił trzy rodzaje świadomości nierefleksyjnej: percepcję, wyobraźnię i emocję. W niniejszym artykule staram się wyjaśnić istotę wyżej wymienionych rodzajów świadomości, wskazać ich własności i określić relacje między nimi.