Filozofia życia Meraba Mamardaszwiliego i jej znaczenie dla psychologii - Leontiev, Dmitry (Studia z Historii Filozofii, 2019)
Artykuł prezentuje ważne aspekty filozofii życia Meraba Mamardaszwilego na podstawie jego wykładów z lat 80. W tekście przedstawiono zarówno podobieństwa, jak i różnice idei Mamardaszwilego dotyczące tradycji egzystencjalnej w filozofii i psychologii oraz ich znaczenie dla psychologii osobowości. Istotne wydaje się rozróżnienie dwóch trybów życia (świadomego i automatycznego). Kluczowy jest również problem czasu, zdobywania doświadczenia z rozmaitych wydarzeń i scalania osobowości. W filozofii Mamardaszwilego ujawnia się nowy wymiar osobowości, który nie został wyrażony w psychologicznych teoriach osobowości XX stulecia. Wymiar ten wiąże się ze świadomym poziomem egzystencji wykraczającym poza przyczynowe schematy biologicznego i społecznego funkcjonowania człowieka. Przekład i opracowanie Aleksandra Kondrat Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Toruń, Polska OR CID: 0000-0003-3879-4099 e-mail: moskwa.ros@gmail.com