W poszukiwaniu prawdziwego oblicza oświecenia (przełożył i opracował Lech Zieliński) - Kondylis, Panajotis (Studia z Historii Filozofii, 2016)
Niniejszy tekst stanowi w pewnym sensie streszczenie książki Panajotisa Kondylisa Die Aufklärung im Rahmen des neuzeitlichen Rationalismus, wydanej po raz pierwszy w 1981 r. w wydawnictwie Klett-Cotta. W roku 1987 pojawiło się na rynku pierwsze wydanie greckie. Niemieckie wydania szybko zniknęły z rynku, a książka stała się jednym ze standardowych dzieł poświęconych oświeceniu w Niemczech i Grecji. Jej pozycję podkreślają kolejne wydania już po śmierci Kondylisa (1998), chociażby przez wydawnictwo Felixa Meinera (Hamburg) w 2002 r. Tekst będący przedmiotem niniejszego przekładu ukazał się jako posłowie na końcu trzeciego tomu książki Karla Vorländera Geschichte der Philosophie. Neuzeit bis Kant wydanej w 1990 r. (s. 328‒345). Wprowadzenie, tytuł oraz przypisy wersji polskiej pochodzą od tłumacza.