Dwa listy do Thomasiusa [z 26 września/6 października 1668 roku i z 20/30 kwietnia 1669 roku] (przełożył i opracował Tomasz Gliński) - Leibniz, Gotfryd Wilhelm (Studia z Historii Filozofii, 2016)
Jakub Thomasius (1622–1684) był jednym z najbardziej wpływowych nauczycieli Leibniza z okresu jego studiów filozoficznych w Lipsku (1661–1663). Pod jego kierunkiem młody filozof sporządził swą bakalaureacką Rozprawę o zasadzie indywiduacji. W latach 1663–1672 wymienili szesnaście listów (w tym pięć autorstwa Thomasiusa), które zdradzają, jak wielki szacunek żywił Leibniz do swojego mistrza. Stanowią też główne źródło poznania wczesnego okresu twórczości tegoż filozofa.