Kant okiem gnostyka - Wróblewski, Michał (Studia z Historii Filozofii, 2015)
Antropozofia dąży do przezwyciężenia ograniczeń poznawczych filozofii Kanta. Jerzy Prokopiuk wielokrotnie przyznawał się do fascynacji antropozofią Rudolfa Steinera. Polski gnostyk, kwestionując kantowski podział sądów (analityczne/syntetyczne, a priori / a posteriori), dostrzegł w nich agnostyczną bezsilność. Jego zdaniem, powodem słabości myśli Kanta było materialistyczne rozumienie doświadczenia, protestantyzm oraz życie osobiste filozofa.