Koncepcja wzniosłości Pseudo-Longinosa - Specht, Roman (Studia z Historii Filozofii, 2013)
Niniejszy artykuł stanowi dodatek do przedstawionego powyżej artykułu Reinhardta Brandta napisany na potrzeby polskich czytelników. Brandt analizuje słynną rozprawę Pseudio-Longinosa w szerokim kontekście historycznym. W niniejszym tekście zasadnicze wątki pisma Pseudo-Longinosa, o których wspomina Brandt, przedstawione zostały tak, aby podkreślić zasadniczy motyw tego dzieła, jakim jest estetyka.