Poznanie naoczne w filozofii Kanta według Benedykta Bornsteina - Tomaszewska, Anna (Studia z Historii Filozofii, 2015)
Artykuł przedstawia poglądy Benedykta Bornsteina, sformułowane w jego wczesnych pracach, jak Preformowana harmonia transcendentalna jako podstawa teorii Kanta czy też Zasadniczy problemat teorii poznania Kanta, a dotyczące Kantowskiego dualizmu pojęć i danych naocznych – w perspektywie współczesnej debaty poświęconej naturze treści doświadczenia percepcyjnego. Uznając słuszność Bornsteinowskiej tezy o nie-pojęciowym charakterze Kantowskich danych naocznych, krytykuję podane przez niego rozwiązanie problemu dualizmu, wymagające odniesienia do pojęcia harmonii transcendentalnej, ustanowionej mocą Boskiej decyzji.