Sytuacje możliwe a sytuacje graniczne w filozofii Jaspersa - Kolasa, Dawid (Studia z Historii Filozofii, 2010)
Celem niniejszego artykułu jest wydobycie specyfiki sytuacji granicznych, charakteryzującej filozofię Karla Jaspersa. Na początku wprowadzona została definicja „sytuacji”, jako że w myśli Jaspersa termin ten ma nieco inne znaczenie od tego, które funkcjonuje w języku potocznym. Następnie autor artykułu analizuje różne elementy odróżniające sytuacje graniczne od sytuacji możliwych. Owymi cechami są: nieuniknioność, niepowtarzalność etc. Sytuacje graniczne umożliwiają rozjaśnienie egzystencji oraz pojawienie się wolności. Poprzez doświadczanie sytuacji granicznych można stać się sobą autentycznym (zrealizować swój los).