Dialogiczny wymiar filozofii sztuki Hansa-Georga Gadamera - Sznajder, Paweł (Studia z Historii Filozofii, 2022)
Artykuł prezentuje rezultat badania związków filozofii sztuki Hansa-Georga Gadamera z filozofią dialogu. Poddane zostały analizie trzy kluczowe dla jego myśli pojęcia – gry, symbolu i święta, którymi posłużył się w swojej ontologii dzieła sztuki. Kategorie te, zreinterpretowane w duchu filozofii dialogu odsłaniają szczególny rys Gadamerowskiej hermeneutyki – dążenie do zachowania poglądu innego w dialogu, rolę etyki w komunikacji międzyosobowej, elitaryzm relacji dialogicznej czy krytykę idei całości i totalności. Tym samym doświadczenie estetyczne jawi się jako wzorzec relacji pomiędzy ja i ty.