Scjentystyczna szkoła filozofii marksistowskiej w Polsce i rewizjonizm - Winczewski, Damian Michał (Studia z Historii Filozofii, 2021)
Celem artykułu była omówienie scjentystycznej filozofii marksistowskiej w Polsce jako jednej z odmian szerokiego nurtu rewizjonizmu w marksizmie. Zrekonstruowano jej główne cele i założenia, które można odczytać jako modernizację materializmu dialektycznego w duchu krytycznego realizmu i krytycznego racjonalizmu. Osiągnięcia scjentystycznego marksizmu porównano z perspektywą marksizmu humanistycznego, uchodzącego w Polsce za główną odmianę marksistowskiego rewizjonizmu. Jak się okazuje, tezy polskich scjentystów odpierają większość zarzutów stawianych przez rewizjonistycznych marksistów materializmowi dialektycznemu. Zarówno marksistowska filozofia naukowa, jak i marksistowska teoria społeczna mogą istnieć równolegle. Oba nurty padły jednak ofiarą degeneracji politycznej systemu socjalistycznego.