O pojęciu i przedmiocie - Frege, Gottlob (Studia z Historii Filozofii, 2021)
Autorzy przekładu: Patryk Popławski, patrycjusz220@gmail.com, https://orcid.org/0000-0002-2212-3381, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Rafał Michalski, metasis@umk.pl, https://orcid.org/0000-0002-9587-5074 Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Artykuł jest polskim tłumaczeniem tekstu Gottlobe'a Fregego ,,Über Begriff und Gegenstand'', będącego odpowiedzią na zarzuty Brunna Kerry'ego. Frege dokonuje w nim ważnego rozróżnienia między pojęciem i przedmiotem. To rozróżnienie doprowadziło do powstania trudności, znanej pod nazwą paradoksu Kerry'ego, która polega na tym, że pewne wyrażenia, które mają oznaczać pojęcie, zgodnie z kryterium Fregego, oznaczają przedmiot. W artykule Frege twierdzi, że rozróżnienie między pojęciem i przedmiotem ma charakter absolutny - podmiot może być przedmiotem albo pojęciem, ale nigdy zarazem przedmiotem i pojęciem. Wykazuje, że relacja między przedmiotem i pojęciem jest niesymetryczna, to znaczy przedmiot może podpadać pod pojęcie, ale pojęcie nigdy nie może podpadać przedmiot. Na samym końcu wyjaśnia, jak do relacji między przedmiotem i pojęciem ma się relacja między znakiem i własnością.