Pluralizm w filozofii religii Karla Jaspersa - Kolasa, Dawid (Studia z Historii Filozofii, 2014)
Chociaż Karl Jaspers nie był praktykującym chrześcijaninem, to religia była zawsze bardzo istotnym elementem jego rozważań. Filozof odrzucał prawdziwość Objawienia, uważał jednak, że wiara może stanowić bardzo istotny element ludzkiego życia. To, co nazywamy "filozofią religii" Jaspersa nie jest refleksją na temat religijnego objawienia, ale składa się z pytań dotyczących wiary w owo objawienia. Autor próbował zbadać czy religia, choć nie jest prawdziwa w sensie naukowym, może być prawdziwa w innym sensie, a jeśli tak, to jakie znaczenie prawdy mamy wówczas na myśli. W szerszej perspektywie pojawia się pytanie: co w ogóle oznaczają słowa „prawda religijna”? Autor pokazuje podobieństwa i różnice pomiędzy występujące pomiędzy wiarą religijną a wiarą filozoficzna w ujęciu Karla Jaspersa.