Raimo Tuomela’s Philosophy of Sociality. An Outline - Preyer, Gerhard; Peter, Georg (Studia z Historii Filozofii, 2018)
Zarys filozofii zachowań społecznych Raimo Toumeli W pracy przedstawiono ogólny zarys filozofii zachowań społecznych i społecznej ontologii Raimo Tuomeli i ukazano, w jaki sposób poszczególne tematy jego analiz podstaw dziedziny społecznej łączą się w niej ze sobą. Zarys ten jest pomocny w analizach jego wciąż nieukończonej koncepcji, pozwala również porównać i zestawić rozwiązania Tuomeli z propozycjami czołowych przedstawicieli analizy kolektywnej intencjonalności (Bratman, Gilbert i Searle) w odniesieniu do takich kwestii, jak np. tryb ja i tryb my, zbiorowe zaangażowanie, grupy społeczne, współpraca, rola instytucji oraz podejmowane obecnie analizy współczesności. Konkluzją artykułu jest stwierdzenie, że twardym rdzeniem społecznej ontologii Tuomeli jest socjologia członkostwa. Otwarta wymiana zdań na temat różnic między opisami, które pojawiają się od lat dziewięćdziesiątych XX wieku, a które biorą pod uwagę fakt, że warunki struktury społecznej i członkostwa w systemach społecznych ulegają drastycznej zmianie, prowadzi do resystematyzacji sfery społecznej w danych okresach czasu tak, jak ma to miejsce w przypadku społeczeństwa współczesnego.