Funkcja oddychania i O sztuce medycznej – dwa teksty medyczne J. Locke’a - Grzeliński, Adam (Studia z Historii Filozofii, 2017)
Kilka krótkich i nieukończonych tekstów, które John Lock napisał w latach 1666 – 1669 jest świadectwem jego zainteresowań medycyną i anatomią. Ich analiza ukazuje proces kształtowania się wczesnego etapu jego poglądów, zwłaszcza odejście od ortodoksji galenizmu i paracelsjanizmu i zwrot ku doświadczeniu. Fragmenty te przyciągają uwagę badaczy co najmniej z dwóch powodów. Po pierwsze, rzucają światło na związki empiryzmu Locke’a z klinicyzmem Sydenhama i z korpuskularyzmem Boyle’a. Po drugie, ukazują, że już w tym wczesnym okresie kształtowania się poglądów Locke’a, duży wpływ miała na niego myśl Francisa Bacona.