Anatomia (przełożył i opracował Adam Grzeliński) - Locke, John (Studia z Historii Filozofii, 2016)
Tekst został napisany najprawdopodobniej w roku 1668. Podstawą przekładu są jego dwie edycje: Kennetha Dewhursta, zamieszczona przezeń w monografii Thomas Sydenham (1624–1689). His Life and Original Writings, University and California Press, Berkeley–Los Angeles 1966, s. 85–93 oraz bardziej szczegółowa transkrypcja dokonana przez Jonathana Craiga Walmsleya i zamieszczona w rozprawie doktorskiej John Locke’s Natural Philosophy (1632–1671), opublikowanej elektronicznie: https://core.ac.uk/download/files/99/74250.pdf (dostęp: 1 marca 2016 r.). Powodem umieszczenia przez Dewhursta tekstu Anatomii w książce poświęconej Sydenhamowi był brak pewności co do jej autorstwa; choć pierwotnie badacz ten przypisał go Locke’owi, po pewnym czasie zmienił zdanie, uznając, że autorem był jednak Sydenham. Powodem był m.in. fakt, że pierwszy akapit napisany został ręką Sydenhama, co skłoniło Dewhursta do przypuszczenia, że rola Locke’a sprowadzała się jedynie do pełnienia obowiązków sekretarza znanego angielskiego lekarza. O autorstwie Sydenhama miała świadczyć także zbieżność poglądów zawartych w tekście z treścią jego Observationes Medicae (tamże, s. 73). Ustalenia te podważyli ostatnio Peter Anstey i John Burrows, którzy analizując źródła i wykorzystując narzędzia statystyczne, rozstrzygnęli – należy sądzić, że ostatecznie – sprawę autorstwa Anatomii na korzyść Locke’a (szczegóły argumentacji zob.: P. Anstey, J. Burrows, John Locke, Thomas Sydenham, and the Authorship of Two Medical Essays, „The Electronic British Library Journal” 2009, art. no. 3 (http://www.bl.uk/eblj/2009articles/pdf/ebljarticle32009.pdf (dostęp: 1 marca 2016)).