Polskie badania nad filozofią brytyjskiego empiryzmu (lata 1760–1918) cz. I. - Kuliniak, Radosław; Leszczyna, Dorota (Studia z Historii Filozofii, 2012)
Polskie badania nad filozofią brytyjskiego empiryzmu obierały różne drogi. Polskie badania nad Leibnizem, Spinozą lub Kantem były dość zaawansowane, ale niewiele wiemy na temat badań dotyczących brytyjskiego empiryzmu. Informacje na temat jego wczesnej recepcji są dość szczątkowe. Pierwsza część tego artykułu przedstawia stan wczesnych polskich badań dotyczących Locke’a, Hume’a i Berkeley’a.