Stefana Ołeksiuka analiza sądu spostrzeżeniowego - Ivanyk, Stepan; Kur, Rafał (Studia z Historii Filozofii, 2016)
Publikacja prezentuje historyczno-teoretyczne zaplecze pracy ukraińskiego filozofa Stefana Ołeksiuka pod tytułem „O przedmiocie tzw. sądu spostrzeżeniowego” (1932). Zwłaszcza wykazano punkty styczności i znaczenie zawartych w artykule Ołeksiuka idei dla filozoficznej tradycji Szkoły Lwowsko-Warszawskiej i Husserlowskiej fenomenologii.