Nieuświadomiona religijność w projekcie logoterapeutycznym Viktora Frankla - Kondrat, Aleksandra (Studia z Historii Filozofii, 2015)
Frankl w swojej logoterapeutycznej wizji życia odwołuje się do koncepcji nieuświadomionego Boga (tłumaczenie Bóg ukryty uważam w tym wypadku za nietrafione). Termin „nieuświadomiony” ukazuje się w jego pismach w sposób nieprzypadkowy, albowiem dotyka sakralnej sfery życia. Wiara, podobnie jak u Jaspersa, nie ma charakteru zdogmatyzowanego, a jest związana ze świadomą wolą człowieka. Religijność prawdziwa cechuje się autentycznością, jest uwolniona od umysłowej, moralnej ciasnoty, afirmuje życie w każdym jego przejawie, nie zniewala religijności drugiego człowieka.