Jaspersowska wizja psychoterapii - Żelazny, Mirosław (Studia z Historii Filozofii, 2010)
Artykuł ten jest komentarzem do Allgemeine Psychopatologie Karla Jaspersa, jednej z najważniejszych rozpraw w historii psychiatrii. Metoda psychoterapii którą preferował Jaspers jest głęboko zakorzeniona w terapii uświadamiającej, która jest wielce przeceniana, choć niewątpliwie może ona odgrywać znaczącą rolę w praktyce psychiatrycznej. Zgodnie z tą metodą ostatecznym celem terapii jest nie tylko usunięcie przyczyn cierpienia z warstwy pamięci i podświadomości, ale także fachowa pomoc w budowaniu przez pacjenta jego własnego poglądu na życie, co jest najbliższe uświadomieniu sobie przez niego swojej egzystencji.