Z badań nad filozofią Kanta w kręgu Szkoły Lwowsko-Warszawskiej: Hersz Bad o teorii Kanta-Laplace’a - Szyrwińska, Anna (Studia z Historii Filozofii, 2014)
Hersch Bad (1869-1942) był uczniem Kazimierza Twardowskiego i jednymz przedstawicieli najstarszej generacji Szkoły Lwowsko-Warszawskiej. Specjalizował się w badaniach z zakresu historii filozofii i przeprowadził szereg interesujących analiz dotyczących recepcji myśli Kanta. Między innymi zakwestionował kryteria uznawania autentyczności tekstów filozofa stosowane przez Pruską Akademię Nauk oraz śledził kształtowanie się polskiego słownictwa filozoficznegooddającego znaczenie kantowskich terminów.Wiele ze spostrzeżeń Badado dziś nie straciło aktualności, zaś stosowana przez niego metodologia przywodzi na myśl współczesne tendencje w badaniach nad filozofią osiemnastowieczną. Artykuł ma na celu zaprezentowanie głównych dokonań Badaoraz ocenę ich aktualności z punktu widzenia obecnego stanu badań nad myślą Kanta. Szczegółowemu omówieniu zostaną poddane rozważania Bada nad statusem naukowym tzw. teorii Kanta-Laplace’a oraz nad zasadnością posługiwania się jej nazwą.