Wolność - Santayana, George; Grzeliński, Adam; Michalski, Rafał Andrzej; Pietras, Alicja (Studia z Historii Filozofii, 2023)
Niniejszy esej stanowi piąty rozdział tomu The Realm of Spirit kończącego cykl The Realms of Being. Podstawą przekładu jest pierwsze wydanie dzieła: George Santayana, The Realms of Being (London: Constable and Co., Ltd., Toronto: The Macmillan Company, 1940), 67–89.