Husserlowska wariacja imaginacyjna i problem jej wykonalności w kontekście rozważań Romana Ingardena - Gilicka, Magdalena (Studia z Historii Filozofii, 2023)
Niniejszy artykuł prezentuje zagadnienie operacji wariacji imaginacyjnej w perspektywie problemu jej wykonalności oraz samej zasadności jej przeprowadzenia. Koncepcję wariacji imaginacyjnej nierozerwalnie wiążę z kategoriami transcendencji oraz konstytuującej świadomości. W pierwszej części pracy dokonuję wstępnej charakterystyki operacji uzmienniania. W drugiej części prezentuję zarzuty Romana Ingardena, jakie wystosował w swoich Uwagach krytycznych, w stronę możliwości i zasadności jej wykonalności.