Dimensionen des Verstehens - Pacholik-Żuromska, Anita (Studia z Historii Filozofii, 2014)
Wymiary rozumienia W niniejszym artykule rozważa się kwestię rozumienia jako specyficznej zdolności mentalnej w świetle podejścia neuronauk i tradycji filozoficznej. Twierdzi się w nim, że wyjaśnianie rozumienia w odwołaniu jedynie do poziomu subpersonalnego, jak ma to miejsce w tendencji redukcjonistycznej, nie jest wystarczające. Rozumienie ma bowiem, poza swoją fizyczną podstawą, inny wymiar, który nie pozwala zredukować się do procesów neuronalnych. Rozumienie obecne w interpretacji, komunikacji i interakcji społecznej zakłada wiedzę meta-reprezentacyjną, którą w niniejszym artykule została scharakteryzowana na przykładzie myślenia racjonalnego i hermeneutycznego.