Nie pożądaj Rzeczy… – o pojęciu „das Ding” w Etyce psychoanalizy i Kanta Sadem Lacana - Michalik, Grzegorz (Studia z Historii Filozofii, 2022)
Celem niniejszego artykułu jest próba opisu pojęcia Rzeczy w nauczaniu Lacana. Inaczej, niż inne terminy, które wydają się towarzyszyć Lacanowi przez większość jego nauczania „Rzecz” zdaje się być pojęciową efemerydą, która jak szybko się pojawiła, tak nagle zniknęła. Chcemy jednak wskazać, że ulotność tego pojęcia jest jedynie pozorna. Rzecz nie tylko była istotna dla wypracowania przez Lacana podstaw „etyki psychoanalizy”, lecz stanowiła de facto pierwszą jego próbę zmierzenia się z problemem Realnego, czego konsekwencje obecne były także w późniejszym nauczaniu. W artykule prześledzimy freudowskie źródła tego pojęcia oraz wskażemy na jego znaczenie dla Lacanowskiej etyki w kontekście tak Seminarium o etyce, jak i tekstu Kanta Sadem.