O zbędności i nieodzowności filozofii dla życia społecznego – komentarz do przekładu rozprawki Johanna Gottfrieda Herdera - Michalski, Rafał (Studia z Historii Filozofii, 2022)
Artykuł dotyczy problemu legitymizacji filozofii w połowie XVIII wieku. Omawia główne tezy i postulaty reformy filozofii w kontekście pytania o jej użyteczność dla ówczesnego społeczeństwa. Głównym punktem odniesienia jest konkursowy tekst Herdera, który zawiera jego diagnozę stanu życia akademickiego oraz własny program przekształcenia filozofii w antropologię. Ponadto przedstawiony zostaje wczesny okres jego studiów w Królewcu oraz początki twórczości filozoficznej.