Pogranicza psychologii sukcesu, czyli zdrowe podejście do rozporządzania czasem - Kondrat, Aleksandra (Studia z Historii Filozofii, 2014)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest ukazanie wyważonego podejścia do czasu na podstawie różnych koncepcji psychologicznych i filozoficznych. W swej pobudzającej do myślenia książce „Paradoks czasu” stara się ukazać i omówić „problem” XXI wieku, jakim jest rosnące poczucie „braku czasu”, które wiąże się z nieumiejętnym zarądzaniem czasem. Ten amerykański psycholog społeczny podkreśla, że ludzie nie szanują danego im czasu i postępują niczym istoty nieśmiertelne. Z punktu widzenia psychologii egzystencjalnej człowiek znajduje się w ciągłym rozwoju. Zrównoważona perspektywa czasowa pomaga nam w niej konstruktywnie zarządzać czasem psychologicznym. W swych znakomitych publikacjach, Viktor Emil Frankl czy Irvin Yalom pokreślają, że ludzkie istnienie w czasie zobowiązuje nas do samorozwoju i do zawiadywania własnym czasem.