Marian Zdziechowski a Katolická moderna. Na tropie związków polskiego i czeskiego modernizmu katolickiego - Rogalski, Michał (Studia z Historii Filozofii, 2014)
Autor analizuje współpracę Mariana Zdziechowskiego z czeskim organem prasowym modernistów katolickich, czasopismem „Nový život” (wydawanym w latach 1896-1907). Tłem dla tych rozważań jest historyczny zarys przebiegu kontrowersji modernistycznej, opis jej intelektualnego tła i konsekwencji. Pięć tekstów Zdziechowskiego przetłumaczonych na język czeski ukazało się w czasopiśmie w latach 1902-1905. Koncepcje polskiego filozofa miały istotny wpływ na rozwój myśli modernistycznej w Czechach. Poruszane przez niego problemy: kryzysu i odrodzenia religijnego epoki, znaczenia modernizmu dla odnowy Kościoła, relacji między religią a sztuką, stoją w centrum zainteresowania czeskich myślicieli i artystów związanych z ruchem „Katolická moderna”.