The Ruler Notes on Chapter XV, "Il Principe", by Niccolò Machiavelli - Szczepanski, Jakub (Studia z Historii Filozofii, 2021)
Artkuł poświęcony jest najważniejszemu fragmentowi twórczości Nicolo Machiavellego, jakim stanowi rozdział piętnasty „Il principe”. W artykule rozważaniom poddanych zostanie szereg istotnych kwestii jakich jak: przedstawienie przyjętego przez filozofa podziału jego rozważań na: „principati” i „repubbliche”, adekwatność polskiego tłumaczenia „principato” jako „księstwo”, a „il principe” jako „książę”, a także teza, iż rozdział XV daje odpowiedź na pytanie: jaki jest najważniejszy filozoficzny element myśli florentczyka, jaki jest fundament na którym spoczywa cała reszta jego rozważań.