Recepcja filozofii Immmanuela Kanta w Polsce na przełomie 18 i 19 wieku - Marciniak, Milena (Studia z Historii Filozofii, 2014)
Artykuł poświęcony jest najwcześniejszej recepcji i pierwszym próbom interpretacyjnym filozofii Kanta na ziemiach polskich, przybliża również postaci pierwszych polskich kantystów, którzy mieli jeszcze okazję zetknąć się osobiście z królewieckim filozofem. Na uwagę zasługują tu szczególnie Józef Bychowiec i Krzysztof Celestyn Mrongowiusz, mający możliwość uczęszczać na prowadzone przez niego zajęcia, stali się później pierwszymi znawcami i tłumaczami pism Kantowskich. Wspomniani zostają również inni polscy myśliciele np. Jan Śniadecki czy Józef Kalasanty Szaniawski którzy filozofię Kanta poznali tylko za pośrednictwem lektur.