Mieczysław Wallis a/i Maria Ossowska. Studium relacji na marginesie materiałów archiwalnych - Zegzuła-Nowak, Joanna (Studia z Historii Filozofii, 2020)
Artykuł przedstawia intelektualny związek Mieczysława Wallisa z Marią Ossowską w świetle zachowanych przez filozofa materiałów archiwalnych (wspomnień, notatek). Pokazuje więź naukową istniejącą między uczonymi, którzy pomimo różnych zainteresowań badawczych (Wallis zajmował się estetyką i teorią sztuki, Ossowska interesowała się etyką i teorią moralności) kierowali się tymi samymi dyrektywami naukowymi. Wallis i Ossowska mieli wspólne naukowe korzenie – wywodzili się z filozoficznej szkoły lwowsko-warszawskiej. Stąd też w ich pracy naukowej ważne były takie postulaty, jak: empiryzm metodologiczny, antymetafizycyzm, kult dokładności i jasności wypowiedzi, precyzja terminologiczna, logiczne uzasadnienie tez. Artykuł ukazuje naukowców w intelektualnej atmosferze epoki, w której oboje żyli i tworzyli.