Jak wykazać nieśmiertelność. O Kompendium „Teologii Platońskiej” Marsilia Ficina. Wstęp do przekładu - Papiernik, Joanna (Studia z Historii Filozofii, 2020)
Jak wykazać nieśmiertelność. O Kompendium „Teologii Platońskiej” Marsilia Ficina Nieśmiertelność ludzkiej duszy była jednym z najczęściej dyskutowanych problemów filozoficznych w epoce renesansu. Marsilio Ficino poświęcił temu zagadnieniu wiele traktatów – nie tylko swoją najbardziej popularną pracę Teologia Platońska na temat nieśmiertelności dusz, ale także teksty zwane opuscula theologica, w tym Kompendium Teologii Platońskiej. Artykuł stanowi wstęp do tłumaczenia Kompendium na język polski, zawiera informacje na jego temat oraz analizę przedstawionych w nim treści. W traktacie autor ukazuje ontyczną strukturę rzeczywistości (głównie jej sferę niecielesną), która ma wymiar neoplatoński i chrześcijański, oraz dowodzi konieczności istnienia Pierwszej Przyczyny-Boga, od którego pochodzi każda istota. Koncentruje się na boskich atrybutach, uznając, że ich poznanie determinuje wiedzę o wszystkim innym, w tym o ludzkiej duszy. Bezpośrednie pochodzenie duszy od Boga i jej zdolność do poznania niezmiennych form rzeczy jest zdaniem Ficina dowodem na jej nieśmiertelność.