Czy Kazimierz Twardowski zajmował się filozofią Immanuela Kanta? - Kuliniak, Radosław (Studia z Historii Filozofii, 2019)
Przygotowując kilka lat temu wraz z Dorotą Leszczyną pracę poświęconą dawnym polskim przekładom Kantowskich Prolegomenów do wszelkiej przyszłej metafizyki, która będzie mogła wystąpić jako nauka, nie rozwinęliśmy jednego ważnego wątku (Szerzej o tej polemice piszą: Radosław Kuliniak i Dorota Leszczyna, Spory wokół polskich przekładów dzieł Immanuela Kanta z lat 1795-1918, „Cz. I. Polemiki wokół dawnych polskich przekładów Kantowskich »Prolegomenów do wszelkiej przyszłej metafizyki, która będzie mogła wystąpić jako nauka«, (Wrocław: Atut, 2015), 221. Książka zawiera wybór tekstów, dotyczący tej polemiki. Niniejsze rozważania są uzupełnieniem wskazanych rozważań. W niniejszym artykule wspieramy się na wcześniej uzyskanych wynikach badań. W wielu jego miejscach powtarzamy bez większych zmian uczynione już ustalenia). Chodziło o udział i rolę, jaką odegrał Kazimierz Twardowski, w polskich pracach translatorskich nad Kantowskim Prolegomenami i innymi jego pracami. Działania Twardowskiego popularyzujące filozofię Kanta w naszym obszarze filozoficznym w okresie pod zaborami, a później w wolnej Polsce są tematem na osobną pracę. Niniejsze rozważania stanowią jedynie uzupełnienie dokonanych już przez nas ustaleń. Wraz z niniejszym artykułem prezentujemy szczęśliwie zachowane w archiwaliach Streszczenie Kazimierza Twardowskiego Kanta „Prolegomenów”, uczynione przez niego na użytek prowadzonych we Lwowie zajęć dydaktycznych. Tekst ten przepisała z maszynopisu i przygotowała do druku Anna Kaszmiruk. Streszczenie to potwierdza, że Twardowski nie tylko interesował się filozofią Kanta, lecz stała się ona ważnym elementem jego działalności dydaktycznej i naukowej. Nie było wówczas w Polsce bardziej zaangażowanego w jej popularyzację animatora.