Kondycja ludzka według Pierre’a Bayle’a - Jakuszko, Honorata (Studia z Historii Filozofii, 2019)
Pierre Bayle, autor publikacji Pensées diverses sur la comète (1682) przetłumaczonej przez J. Ch. Gottscheda Verschiedene Gedanken über einen Kometen (1741) opracował reguły metodologiczne pomocne w zwalczaniu przesądów w ludzkiej wiedzy. Szczególną uwagę poświęcił eliminacji przesądu, że komety są przyczynami lub oznakami przyszłych nieszczęść, wykazując niezgodność tej tezy zarówno z zasadami zdrowego rozumu, jak i z doświadczeniem (świadectwami historycznymi). Krytykował także przesąd, że ateista nie może być człowiekiem moralnym oraz że nie może istnieć społeczeństwo ateistów. Wykazywał, że siłą motoryczną ludzkich działań nie jest wiedza o zasadach religii, lecz namiętności, a zwłaszcza miłość własna.