Działalność Towarzystwa Filozoficznego w Aberdeen na tle szkockiego oświecenia - Śliwa, Marta (Studia z Historii Filozofii, 2018)
Analizując fenomen Szkockiego Oświecenia nie można pominąć działalności specjalistycznych towarzystw i klubów, które stanowiły arenę wymiany idei, gorących, naukowych dysput, były miejscem rozpowszechniania wiedzy. Tematem niniejszego opracowania jest działalność elitarnego i typowo naukowego Towarzystwa Filozoficznego w Aberdeen, z podkreśleniem aktywności Thomasa Reida, Johna Gregory’ego i Alexandra Gerarda. Oryginalne dokumenty Towarzystwa: spisane reguły Towarzystwa, sprawozdania ze spotkań, wraz z opisem tematów podejmowanych dyskusji, pojawiających się pytań, czy sprawozdania finansowe stanowią niezwykle cenne źródło informacji o kształtowaniu się myśli filozoficznej w samym Aberdeen, jak i w całej Oświeceniowej Szkocji.