Refleksje nad Witkiewiczowską filozofią matematyki - Kościuszko, Krzysztof (Studia z Historii Filozofii, 2018)
Konsekwencją destrukcyjnych działań drugiej wojny światowej było rozproszenie i zdekompletowanie matematycznych uwag Witkiewicza zawartych w jego rękopisach. Na podstawie ocalałych fragmentów Witkiewiczowskiej spuścizny usiłuję zrekonstruować programowe tezy jego filozofii matematyki. Wyjaśniam stosunek Witkiewicza – jako konceptualisty – do platońskiego realizmu. Staram się usytuować jego poglądy na tle matematycznego strukturalizmu. Porównuję poglądy Witkiewicza z poglądami Wittgensteina, D. Hilberta, G. Hellmana i S. Shapiro. Badam relację Witkiewiczowskiej filozofii do filozofii K. Gödla.