Gottfrieda W. Leibniza idea świata najlepszego z możliwych - Pabjan, Tadeusz (Studia z Historii Filozofii, 2017)
Tematyka artykułu oscyluje wokół idei świata najlepszego z możliwych zaproponowanej przez Gottfrieda W. Leibniza. Autor ten jest twórcą teodycei – dyscypliny filozoficznej, która poszukuje argumentów mających obronić Boga przez zarzutem zła obecnego w stworzonym świecie. Jeden z tego typu argumentów jest zawarty w tezie Leibniza głoszącej, że z nieskończonego zbioru wszystkich możliwych światów Bóg powołuje do istnienia świat najlepszy. Co istotne, nie jest to świat idealny – całkowicie pozbawiony zła – bo taki istnieć nie może. Jest to świat najlepszy w tym sensie, że jest optymalną konfiguracją bytów i zdarzeń, zawierającą maksimum możliwego dobra i minimum nieuniknionego zła. W artykule przedstawiono i poddano krytycznej analizie najważniejsze punkty argumentacji Leibniza dotyczącej tego zagadnienia.