David Hume: czy ekonomia może być nauką? - Hanczewski, Paweł (Studia z Historii Filozofii, 2017)
Tytuł artykułu nawiązuje do jednego z najbardziej znanych esejów Davida Hume’a Czy polityka może być nauką? Hume uznał, że polityka jest nauką, ponieważ w jej skład wchodziły „prawdy ogólne” czy też zasady o „uniwersalnym charakterze”, niezależne od działań ludzkich. Podobne stanowisko zajął też, choć nie w bezpośredni sposób, wobec ekonomii, znajdując szereg „zasad uniwersalnych”. Często jednak nie był konsekwentny, wskazując na sytuacje, kiedy reguły te nie funkcjonowały. Ekonomia była dla Hume’a nauką na poziomie teoretycznym, natomiast na poziomie praktycznym traciła tę cechę, stając się zależną od działań ludzkich. Wątpliwości pojawiają się też przy określeniu roli, jaką Hume odegrał w rozwoju ekonomii. Z jednej strony był oryginalnym myślicielem, ale równocześnie duża część jego dorobku wyrastała z mocno krytykowanego przez niego merkantylizmu. Ten związek jest szczególnie widoczny w przypadku autorów piszących o gospodarce na początku XVIII wieku w jego rodzinnej Szkocji.