„Tranzytywna” hermeneutyka tego, co polityczne (Hannah Arendt i Martin Heidegger) - Gliński, Andrzej (Studia z Historii Filozofii, 2016)
Artykuł jest próbą analizy pojęcia „wstępnego rozumienia” (preliminary understanding), i stanowi próbę odtworzenia i wyjaśnienia hermeneutyki Arendt, tzn. zrozumienia, o ile to możliwe, problemu wiedzy w sensie w jakim rozumie ją Arendt, na historycznym i filozoficznym gruncie jej myśli. Dokonanie tego zwrotu w hermeneutyce polityki Arendt, a ściślej w jej epistemologicznym aspekcie związanym z pojęciem „wstępnego rozumienia” możliwe stało się na tle odkrycia przez Heideggera „prestruktury rozumienia” (tj. na gruncie ontologizacji klasycznej niemieckiej filozofii).